Dołączam się do tematu o instalację haka. Ktoś to instalował z powodzeniem z pominięciem ASO? Chodzi głównie o dopisanie tego do dowodu rejestracyjnego i karty pojazdu tak aby leasing VWFS nie czepiał się tego?
Teraz ASO za same części żąda u mnie 6.5tys zł. - tylko elektrycznie składana wersja.
Ja montowałem poza ASO i zdaję sobie sprawę, że w przypadku awarii związanej z instalacją haka i samym hakiem będę musiał się gimnastykować z załącznikami. Poza tym nie tracisz gwarancji na całe auto.
Z gwarancją to ja rozumiem, ale najbardziej istotne pytanie to czy faktycznie uzupełnili dane w dowodzie rejestracyjnym i czy leasingodawca zaakceptował te zmiany.
W dowodzie rejestracyjnym adnotację o haku wpisuje Wydział Komunikacji na podstawie zaświadczenia z SKP a co zrobi leasingodawca tego nie wiem, bo mam auto prywatne za gotówkę
Czy we wszystkich samochodach instalacja elektryczna jest już przygotowana do montażu haka holowniczego?
I czy jest to gdzieś zapisane w specyfikacji pojazdu?
Bo ostatnio powiedziano mi, że cena składnego haka holowniczego to około 7 tysięcy, a niemieckiego odpowiednika ponad 5+
Valentyn pisze: 03 mar 2025, 15:22
Czy we wszystkich samochodach instalacja elektryczna jest już przygotowana do montażu haka holowniczego?
Nie, z reguły nic nie ma, trzeba ciągnąć instalację od BCM i skrzynki bezpieczników
Kody wyposażenia
1D1 Hak holowniczy
1D2 Hak holowniczy odpinany
Jest również kod wyposażenia preinstalacji haka holowniczego ale nie mogę kodu tego znaleźć
Witam. Właśnie odebrałem samochodzik po montażu haka (salon Skoda Seat). Mój Forek był przygotowany fabrycznie do montażu haka. Nie byłem tylko pewien czy jest moduł , ale okazało się , że tak. Ja kupiłem hak za 1200zł a reszta( włącznik+ramka , 4 śruby , nakrętka ,śruba soczewkowa ) w serwisie , koszt 225zł. Robocizna (z kodowaniem) 1920zł. Czyli 2100zł + 1200zł- za całość. Jeśli chodzi o montaż i kodowanie , to nie sprawiali żadnych problemów. Czyli zaoszczędziłem dość sporo kaski. W tygodniu podjade do wydziału komunikacji , żeby wbili w dowód . A salon Cupry w Lubinie odmówił montażu mojego haka.
Czy ktoś ostatnio otrzymał rozsądną ofertę cenową? Dostałem odpowiedzi z dwóch serwisów w okolicach Krakowa – cena 9000–9500 za elektryczny. Nawet postawiłbym "Westfalii", ale nigdzie go nie mogę znaleźć.
Chciałbym zachować gwarancję, ale takie ceny naprawdę robią wrażenie.