Wiem o tym, dlatego mam tylko rękawicę od nich, swoją drogą niczym się nie różni od tej z ADBL, jest miękka i spełnia swoją rolę.
Akcesoria do mycia auta
- Charls
- Moder
- Cupra: Formentor
- Silnik: 1.5 TSI 175
- skrzynia: DSG-7
- Has thanked: 432 times
- Been thanked: 347 times
Re: Akcesoria do mycia auta
- AlucardPL
- Formenciarz
- Silnik: 1.5 TSI 150
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 4 times
To wiem że to marketowa marka, ale w rękawicy nie widzę różnicy między ADBL, Workstuff, Fresco i K2.
Powiem tak, na bocznych petarda, jeśli nie szorujesz szyb na każdym myciu to trzyma nawet i rok. Już przy niskich prędkościach woda znika z szyb. Co do czołowej to zaryzykowałem po raz pierwszy, i na razie mam mieszane uczucia.alfiorz pisze: 09 maja 2024, 08:40 AlucardPL, daj opinię o tym środku do szyb, jak się zachowuje w deszczu, nocą, czy nie rozmazuje i czy nie ma refleksów od świateł. kiedyś potraktowałem szybę jakimś .ównem pod tytułem "niewidzialna wycieraczka" i miałem same problemy z tego.
Tu wszystko zależy od prędkości i od rodzaju i intensywności deszczu. Przy małych prędkościach trzeba używać wycieraczek, i czasami mogą skakać, ale zbierają wodę prawie idealnie. I polecam wyłączyć automat i manualnie przecierać.
Przy większej prędkości mniej więcej powyżej 50km/h woda też znika, no i wyłączyć automat z wycieraniem.
Wieczorem, nie zauważyłem żadnych refleksów, ale trzeba pamiętać aby bardzo dokładnie wypolerować szyby.
Zobacz na YT recenzje i sposób aplikacji, jest dużo tego:
- slawlik
- Formenciarz VZ5
- Been thanked: 9 times
Witam stosował ktoś te kosmetyki do pielęgnacji i proszę o jakąś opinię ewentualnie 

- Załączniki
-
- 20240518_182040.jpg (173.96 KiB) Przejrzano 1187 razy
-
- 20240518_182119.jpg (147.52 KiB) Przejrzano 1187 razy
-
- 20240518_182211.jpg (168.43 KiB) Przejrzano 1187 razy
- slawlik
- Formenciarz VZ5
- Been thanked: 9 times
Jeszcze te.
- Załączniki
-
- 20240518_181827.jpg (194.59 KiB) Przejrzano 1187 razy
-
- 20240518_181939.jpg (164.42 KiB) Przejrzano 1187 razy
-
- Formenciarz
- Has thanked: 1 time
Kilka lat temu formula 1 była Ok. Dzis nie wiem .ale jeśli jakość drastycznie nie spadła to są dobre. Dziś jest dużo większy rynek detailingowy. Wiec i kosmetyków dużo więcej. Dlatego jest w czym wybierać.
K2. To budżetowa marka. Ale kilka produktów maja Ok.
Z tymi na zdjęciach nie miałem doczynienia.
Co do wurth o innych rzeczach się nie wypowiem. Ale plyn do dezynfekcji klimatyzacji maja najlepszy.
K2. To budżetowa marka. Ale kilka produktów maja Ok.
Z tymi na zdjęciach nie miałem doczynienia.
Co do wurth o innych rzeczach się nie wypowiem. Ale plyn do dezynfekcji klimatyzacji maja najlepszy.
Black vz 2.0 310KM
-
- Formenciarz VZ5 BAT
- Silnik: 2.0 TSI VZ 310
- Has thanked: 26 times
- Been thanked: 86 times
Ja używam takiego szamponu i bardzo sobie chwalę:
https://shinygarage.pl/szampon-sleek-premium-shampoo
Auto po umyciu bardziej się błyszczy. Znacznie redukuje waterspoty - tak, nie zawsze chce mi się lub mam czas na wytarcie auta po myciu. Do tego w pianownicy całkiem dobrze zastępuje aktywną pianę (neutralną), tylko trzeba dać 2x większe stężenie.
Jest jeszcze bonus dla żony - w ręcznej pianownicy użyty do mycia okien w domu robi lepszą robotę niż dedykowane domowe środki do szyb
.
https://shinygarage.pl/szampon-sleek-premium-shampoo
Auto po umyciu bardziej się błyszczy. Znacznie redukuje waterspoty - tak, nie zawsze chce mi się lub mam czas na wytarcie auta po myciu. Do tego w pianownicy całkiem dobrze zastępuje aktywną pianę (neutralną), tylko trzeba dać 2x większe stężenie.
Jest jeszcze bonus dla żony - w ręcznej pianownicy użyty do mycia okien w domu robi lepszą robotę niż dedykowane domowe środki do szyb

-
- VIP
- Has thanked: 3 times
Witam serdecznie bardzo fajne ceny produktów do detailingu naszych samochodów na stronie Mr.Cleaner w zakładce PROMOCJE. Może komuś coś się przyda lub miał zamiar kupić. Darmowa wysyłka od 99 zł. Pozdrawiam.
- Viandinea
- Formenciarz VZ
- Cupra: Formentor
- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 16 times
Ja mogę polecić coś takiego:
https://sklep.soft99.eu/pl/strona-glown ... 00105.html
Teraz przy macie tylko myję auto i tyle
https://sklep.soft99.eu/pl/strona-glown ... 00105.html
Teraz przy macie tylko myję auto i tyle

- SpiderX
- VIP
- Has thanked: 47 times
- Been thanked: 8 times
Ile taka przyjemność jeśli można wiedzieć?AlucardPL pisze: 08 maja 2024, 17:21 Co do rekawicy to kupiłem K2 M440, nie wiem czy rysuje lakier, u mnie jest mat, niczego nie zauważyłem.
W majówkę zrobiłem ceramikę Gyeon Q2 Matte, oraz szyby SOFT99 GLACO (compound i DX) całkiem spoko wszystko wyszło.
Tak się prezentuje po deszczu.
-
- Formenciarz
- Has thanked: 2 times
Dużo lepsza od rękawicy będzie gąbka.Charls pisze: 12 mar 2024, 00:03 Poleci ktoś sprawdzoną rękawicę do mycia karoserii redukującą poziom tarcia do minimum?
Mikrofibra wbrew obiegowej opinii jest dużo bardziej ścierna niż gąbką, dlatego podczas polerowania mikrofobrowe pady są używane do usuwania największych zarysowań, a pady z gabki do nadawania połysku.
Na twardych lakierach może być mniejsza różnica, ale ja na czarnym lakierze renault, miękkim jak masło, się już przejechałem - 4 lata mycia zgodnie ze sztuką, na dwa wiadra, płukania co element, do tego oczywiście prewash pianą, auto zabezpieczone woskiem, a i tak lakier miał mnóstwo mikrorysek.
Teraz używam gąbek soft99, bo są delikatne i względnie tanie, więc mam ich kilka, jedną wożę w samochodzie, dwie mam w domu rodzinnym, gdzie mam stanowisko do mycia, i jeszcze nieodpakowany zapas w domu.
Ogólnie jest sporo mitów ortodoksyjnego detailingu, u nas muszą być dwa wiadra, a w USA leją szampon z pianownicy na lakier, a rękawice tylko pukają w wiadrze z czystą wodą. Jest jeszcze metoda mycia z nakładaniem szamponu bezpośrednio na gąbkę. Wszystkie te metody będą tak bardzo bezpieczne jak bardzo człowiek się przyłoży do zmycia pierwszego brudu, a później płukania rekawicy/gąbki.
Ja teraz w zimie jadę na bezdotyk z dobrą pianą aktywną, z domu zabieram sobie wiadro czystej wody, albo mam ze sobą składane wiaderko w action i nalewam wodę na myjce, co jest trudne, bo na niektórych myjkach woda leci bez ciśnienia, a na niektórych tylko pod ciśnieniem po naciśnięciu, ale wtedy wkładam tam gąbkę i ona niweluje pryskanie. Na miejscu nakładam pianę, oczekuję, spłukuję, po czym ponownie aplikuję pianę i jadę po tym gąbkę, co jakiś czas płukając w wodzie. Oczywiście duża zasługe braku większych rys ma powłoka na lakierze. Ja mam Geyon Syncro, więc lakier nawet bez specjalistycznego szamponu nadaje śliskość gąbce, co ogranicza rysy.
Myłem już tak auto ok 10 razy i nie ma na nim większych oznak mikro rys, na pewno jest lepiej niż mikrofibrową rękawicą na poprzednim aucie, ale też lakier trochę twardszy. No i na pewno wygląda lepiej niż przeciętny roczny samochód.
No i jeszcze taka dygresja względem cen w studiach detailignowych, z punktu widzenia, osoby, która od blisko 10 lat zajmuje się tym tematem hobbystycznie: jak powłoka na 4-5 lat na nowy samochód wielkości formentora, kosztuje ponad te 3-3,5k to znaczy, że ponad to nie płacisz za jakość i materiały, tylko za leasing na audi rs6 właściciela.
Niestety ok 5 lat temu wraz z wypożyczalniami sportowych samochodów, jak grzyby po deszczu zaczęły się pojawiać firmy zajmujące się detailingiem, co spowodowało dużą wojnę na opinie między punktami w okolicy i wieczną nagonkę studiów detailingowych z dłuższym stażem, na niskie ceny konkurencji, a przeciętny Kowalski po zakupie mercedesa za 350k bez problemu godzi się na zapalenie 5k za ceramikę, której koszty materiałów przy hurtowych zakupach wynoszą max 500zł, a do tego na nowym aucie (Bo wtedy tak na prawdę polerujesz jedno etapowo, żeby zebrać fabryczne zabezpieczenia i pozbyć się mikro rysek po glinkowaniu) możesz położyć ceramikę w 10h. Oczywiście koszty miejsca do pracy są też duże, ale spokojnie z tej kwoty można sobie pokryć wszystko.
Ja znam prężnie działające studio, które jest jednym z najlepszych w Polsce, robią samochody 1mln+, szkolenia etc, a za auto wielkości formentora biorą ok 3k za 5 letnią powłokę z przygotowaniem.
Leon Sportstourer 1.5 eTSI DSG