Brak połączenia z internetem (?) ciemna ikona globusu

Adamoo
Forek
Cupra: Formentor
Silnik: 1.4 TSI VZ e-Hybrid 245
skrzynia: DSG-6

Brak połączenia z internetem (?) ciemna ikona globusu

Post autor: Adamoo »

Hej,

Zakupiłem w ostatnim czasie cupre formentor, która została sprowadzona z Niemiec. Niestety pozostał w niej zapisany główny użytkownik, którego nie mogę usunąć.
Za każdą próbą wyskakuje błąd.

Obstawiam, że problem może być spowodowany brakiem dostępu do internetu- ikonka globusu jest szara.

Wykonywałem powrót do ustawień fabrycznych oraz reset całego systemu po przez przytrzymanie włącznika przez 20 sekund.

Kontaktowałem się z ASO, jednakże kwota która mi zaproponowano za aktualizację systemu i usunięcie głównego użytkownika mocno mnie zszokowała.

Czy istnieje jakiś sposób dzięki któremu będę mógł go samodzielnie usunąć i dodać swoje konto?
MacGul
Formenciarz VZ
Silnik: 2.0 TSI VZ 310
Has thanked: 1 time
Been thanked: 11 times

Re: Brak połączenia z internetem (?) ciemna ikona globusu

Post autor: MacGul »

Jak zrobiłeś factory reset, to w teorii masz włączony dostęp do internetu przez esim samochodu ( jak to auto ktoś inny używał to mógł korzystać z własnego internetu i mial wtedy wyłączony esim ).
Czasami tak miałem ze starym softem ze długo globusik był szary - pomaga na to wyjecie bezpiecznika 19 na pare minut - odcina on od prądu konsole, radio, i moduł telematyczny który realizuje łączność.
Jak jest włączony i nie działa to na szybko możesz ze swojego telefonu udostępnić internet i w aucie wybrać swój telefon jako źródło internetu - co spowoduje ze globusik zrobi się biały i wtedy sprobuj ponownie usunąć głównego użytkownika. Pytanie czy auto ma aktywna usługę Connect - bo jak nie ma to nie wiem czy jest wtedy możliwe usunięcie/zmiana głównego użytkownika - to do sprawdzenia.
VZ 310
Maciej
Awatar użytkownika
Charls
Junior Admin
Cupra: Formentor
Silnik: 1.5 TSI 175
skrzynia: DSG-7
Has thanked: 496 times
Been thanked: 409 times

Re: Brak połączenia z internetem (?) ciemna ikona globusu

Post autor: Charls »

MacGul pisze: 14 mar 2025, 01:35 Pytanie czy auto ma aktywna usługę Connect - bo jak nie ma to nie wiem czy jest wtedy możliwe usunięcie/zmiana głównego użytkownika - to do sprawdzenia.
Nie mam subskrypcji ale jestem zalogowany w cupra connect, mam usuniętego użytkownika i internet działa, gdy wybór użytkownika jeszcze był aktywny to też działał. Ale może tak być że poprzedni właściciel ma w aplikacji przypisany VIN do swojego konta i stąd ten problem. Nawet jak wykonujesz OBD11 możliwość wyboru użytkownika, ekran logowania i wszelkie komunikaty to na liczniku i tak pozostaje komunikat "Witaj Karol" (w moim przypadku) a odpowiada za to fakt, że jestem zarejestrowany w aplikacji i moje dane przypisane są do VIN.
Poprzedni właściciel powinien rozłączyć VIN z aplikacją
ODPOWIEDZ

Wróć do „Techniczny - Infotainment, audio i nawigacja”