ten tył to tylko dokładki lewa/prawa + montowany dyfuzor na taśmę 3mPaweel pisze: 30 mar 2025, 08:47 Spliter pod przednim zderzakiem pomijam. Bo tam jest wiele możliwości montażu. I można to ogarnąć.
Z tyłu Ty montujesz cały dyfuzor. Ja mam tylko nakladki na lewą i prawą stronę. Ale to również idzie ogarnąć.
Pozostają boki pod progami.
Wg mnie trudno tam zamontować nakladki nie wiercąc progów. (Co dla mnie jest w tym momencie niedopuszczalne)
Jak masz możliwość to zobacz jak to wygląda.
Maxton co prawda ma na zdjęciu wkręty ale w co dokładnie są one wkręcone?
Sam spojrze jeszcze raz ale dalej nie wiem jak to zmontować bez nawiercania progów.
Ale może w miarę prac coś komuś wpadnie do głowy.
Dokładki od maxtondesign - co sądzicie?
- eXen
- Formenciarz VZ
- Cupra: Formentor
- Silnik: 1.5 TSI 150
- skrzynia: DSG-7
- Has thanked: 11 times
- Been thanked: 5 times
Re: Dokładki od maxtondesign - co sądzicie?
-
- Formenciarz
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 6 times
Ok.
Ja dyfuzor przy vz zostawiam oryginalny.
Tylko dokładki lewa/prawa.
A dokładki to prosta sprawa.
Zamontowałem.
Generalnie u mnie na tych samych śrubach co zderzak tył (i to tylko dwóch )
Plus taśma dwustronna. Aby nakladki nie rysowały dyfuzora i dodatkowo były taśmą mocowane.
Jak bede miał chwilę to zdjęcia zrobię.
Następny przód.
Ale dalej pozostają boki pod progami.
Zamontowałem.
Plus taśma dwustronna. Aby nakladki nie rysowały dyfuzora i dodatkowo były taśmą mocowane.
Następny przód.
Black vz 2.0 310KM
- eXen
- Formenciarz VZ
Ja jeszcze jutro na do maxtona zadzwonię i zapytam się jeszcze raz ich, ale jestem bardzo ciekaw jak to zrobisz bo wiadomo ja w blachę też bym nie chciał wkręcaćPaweel pisze: 30 mar 2025, 21:55 Ok.
Zamontowałem.
Następny przód.

-
- Formenciarz
Dzwoń. Ciekawe co powiedzą.
W progi ja nie wiercę bo mi szkoda gwary. A I jeszcze na leasingu jest.
Zostaje albo klej albo taśma.
Chociaż taśma odpada bo jej już w ogóle nie ufam.
Zostaje klej.
Ten poliuretanowy do szyb trzyma naprawdę mocno. Ale czy na tyle mocno żebym zaufał na sam klej.
Ech zobaczymy co i jak.
W progi ja nie wiercę bo mi szkoda gwary. A I jeszcze na leasingu jest.
Zostaje albo klej albo taśma.
Chociaż taśma odpada bo jej już w ogóle nie ufam.
Zostaje klej.
Ten poliuretanowy do szyb trzyma naprawdę mocno. Ale czy na tyle mocno żebym zaufał na sam klej.
Ech zobaczymy co i jak.
Black vz 2.0 310KM
- Baka
- Formenciarz
- Silnik: 2.0 TSI VZ 310
- Been thanked: 2 times
montujcie na klej montażowy bo tam już macie duża siłę średnio ok. 22 kg/cm² maksymalna wytrzymałość na zerwanie
pracuję z tym klejem co prawa w innej branży ale korzystamy z niego często i jeszcze nas nie zawiódł.
pracuję z tym klejem co prawa w innej branży ale korzystamy z niego często i jeszcze nas nie zawiódł.
- eXen
- Formenciarz VZ
ooo, bardzo fajnie. Jesteś w stanie zarzucić jakimś linkiem z tym klejem? zeby był dobryBaka pisze: 31 mar 2025, 10:39 montujcie na klej montażowy bo tam już macie duża siłę średnio ok. 22 kg/cm² maksymalna wytrzymałość na zerwanie

- eXen
- Formenciarz VZ
@Baka @Paweel - dzwoniłem do maxtona i do mapet-tuning. Maxton powiedział, że śruby niestety ale wejdą w blachę, zapytałem ich o klej do szyb, to powiedzieli mi że spoko można to zrobić jeśli nie będzie się zapie*** autem, ale i tak nic nie powinno się dziać. Natomiast mapet powiedział mi że oni stosują wkręty bo powiedzieli że "niestety na klej do szyb nie działa i po czasie odpadają progi" , więc sam już nie mam pojęcia jak to ogarnąć żeby to dobrze siadło :/
-
- Formenciarz
Zaopatrzyłem się z wurtha. Jakoś mam przekonanie do tego kleju. Ale można coś więcej szukać.eXen pisze: 31 mar 2025, 13:44 @Baka @Paweel - dzwoniłem do maxtona i do mapet-tuning. Maxton powiedział, że śruby niestety ale wejdą w blachę, zapytałem ich o klej do szyb, to powiedzieli mi że spoko można to zrobić jeśli nie będzie się zapie*** autem, ale i tak nic nie powinno się dziać. Natomiast mapet powiedział mi że oni stosują wkręty bo powiedzieli że "niestety na klej do szyb nie działa i po czasie odpadają progi" , więc sam już nie mam pojęcia jak to ogarnąć żeby to dobrze siadło :/
Black vz 2.0 310KM
Montowałem kilka rzeczy z JE DESIGN. Dodają w zestawie klej Wurth. Spojler po przyklejeniu jest nie do ruszenia. Chyba prędzej lakier odejdzie od blachy. Podkleiłem też tym klejem dyfuzor od maxtona bo ze względu na specyficzną budowę w Leonie taśmy 3M nie trzymały. Teraz jest cegła.
Myślę, że progi też będą trzymać - warunek to dobre odtłuszczenie, zastosowanie PRIMERA i docisk 24H.
Myślę, że progi też będą trzymać - warunek to dobre odtłuszczenie, zastosowanie PRIMERA i docisk 24H.
Lafey
Cupra Leon VZ ST 4x4 460KM 562Nm Stage2
Cupra Leon VZ ST 4x4 460KM 562Nm Stage2
- eXen
- Formenciarz VZ
@Lafey podrzucić jakiś link gdzie kupowałeś klej?Lafey pisze: 31 mar 2025, 14:15 Montowałem kilka rzeczy z JE DESIGN. Dodają w zestawie klej Wurth. Spojler po przyklejeniu jest nie do ruszenia. Chyba prędzej lakier odejdzie od blachy. Podkleiłem też tym klejem dyfuzor od maxtona bo ze względu na specyficzną budowę w Leonie taśmy 3M nie trzymały. Teraz jest cegła.