Co o tym sądzicie W dość prosty i łatwy sposób wypunktowana bezprawność w naszym systemie prawnym czy jednak nadinterpretacja? Co o tym sądzicie? A art. 129h PORD?
Czytałem/słuchałem różne wypowiedzi i w większości przypadku sprowadza się do jednego: kogo ukarać mandatem jeżeli samochodem na odcinkowym pomiarze prędkości kierowały dwie i więcej osób?
Jak to zwykle bywa musi byc pierwszy wyrok w takiej sprawie i niestety to tez nie zamyka sprawy ponieważ u nas w Polsce nie ma precedensu.
Temat wskazania 2 kierujących ćwiczyłem przy zwykłym zdjęciu z fotoradaru. Skutecznie. Przy czym było to ponad 10 lat temu, jeszcze straże miejskie po krzakach kubły stawiały. Generalnie temat zakończy się w sądzie, sukces zależy od decyzji sędziego i wiarygodnych zeznań. Przy czym za nie wskazanie sprawcy teraz jest chyba 7000, więc ryzyko dość duże, zwłaszcza, że na odcinkowym trzeba się mocno postarać o coś więcej niż 800zl, a i jeszcze za przekroczenie+50 poza zabudowanym nie zbierają prawa jazdy.
Dodatkowo przy odcinkowym zakładając szybki pit stop na zmianę kierowcy średnia nam tak spadnie, że nie ma za bardzo opcji na mandat, więc jest to dość dęta bajka i łatwa do obalenia, zwłaszcza przy pomiarach kilkukilometrowych.