Wyciszenie nadkoli Cupra Leon

W tym dziale umieszczamy wyłącznie tematy dotyczące przeprowadzonych modyfikacji /DIY/
Awatar użytkownika
Lafey
VIP
Been thanked: 117 times

Re: Wyciszenie nadkoli Cupra Leon

Post autor: Lafey »

Tak jak pisałem, drzwi - wyliczenia ze strony bitmatu, w przypadku nadkoli + 30%. Kup najpierw na 1 parę nadkoli, będziesz wiedział ile dokupić na tył.
Lafey
Cupra Leon VZ ST 4x4 460KM 562Nm Stage2
LeszekR
Forek
Cupra: Formentor
Silnik: 1.5 TSI 150

Post autor: LeszekR »

Lafey pisze: 24 lut 2025, 18:22 Tak jak pisałem, drzwi - wyliczenia ze strony bitmatu, w przypadku nadkoli + 30%. Kup najpierw na 1 parę nadkoli, będziesz wiedział ile dokupić na tył.
Dziękuję
ADIOSTRY
Formenciarz
Silnik: 2.0 TSI VZ 310
skrzynia: DSG-7
Has thanked: 20 times

Post autor: ADIOSTRY »

Baka pisze: 22 lis 2024, 08:10 Gwarancji nie stracisz, Cupra Poznań sama proponuje klientom taki zabieg przy zakupie auta jeśli ktoś ma np. obiekcie przed zakupem auta. Wyceniają to na ok 6/9 tys zł brutto. Auto wtedy jako nowe można odebrać już z salonu z wyciszeniem. Temat jest dość mocno znany. Wyciszając same nadkola pozbędziesz się pewnych dźwięków które emitują opory toczenia koła. Natomiast jest już pewnie bo to już dużo osób potwierdzało, że ilość włożonej pracy w wyciszanie samych nadkoli nie jest adekwatna do oczekiwanego efektu akustycznego, dlatego dużo osób za drugim podęciem wycisza drzwi i tylną przestrzeń załadunkową. Jeśli masz wąchania zacznij od nadkoli sam później zdecydujesz czy robisz coś dodatkowo.
No dobra , a z drugiej strony czyli zacząć od wyciszenia drzwi bez robienia na początek nadkoli?!:-) MOże tez wyciszeni drzwi wpłynie na poprawę grania Beats ( bo nie gra jakoś super ) i może drzwi zrobią większą robotę z wyciszeniem niż same nadkola ?
ADIOSTRY
Formenciarz
Silnik: 2.0 TSI VZ 310
Has thanked: 20 times

Post autor: ADIOSTRY »

Pytałem właśnie o drzwi bo niektórzy podają , że to najważniejszy element przynoszący korzyści w/g Auto Expert
nadkola wyciszenie .png
nadkola wyciszenie .png (155.05 KiB) Przejrzano 794 razy
Drugi miejsce TOp AUTO , że jednak nadkola :-) ?!
wyciszenie top auto.png
wyciszenie top auto.png (233.73 KiB) Przejrzano 794 razy
W TOP AUTO ( w Wawie) nie mają pakietu na same drzwi a nadkola wyglądają na dużo droższe niż robienie drzwi
W sumie wyciszenie w fermentorze na razie mi nie doskwiera ale bardziej kwestia może lepiej grającego audio plus oczywiście jak trochę będzie ciszej to zawsze lepiej ....
sapo
Forek
skrzynia: automatyczna /EV/
Has thanked: 2 times

Post autor: sapo »

Dzięki wielkie za Twoje relacje - też udało mi się ogarnąć drzwi i nadkola z przodu - efekt jest zauważalny i przyjemność z jazdy dużo większa.
Czy jednak ktoś się spotkał z problemem braku przyczepności maty K6s do nadkoli wysmarowanych masa? U mnie z przyczepnością słabo więc chwilowo pominąłem piankę jednak pewnie efekt byłby jeszcze lepszy gdyby wylądowała ona na swoim miejscu. Macie jakieś sprawdzone metody?
Awatar użytkownika
Lafey
VIP
Been thanked: 117 times

Post autor: Lafey »

Po odczekaniu 24 godzin i utwardzeniu masy ma ona konystencję twardej gumy. Pianka klei sie do niej doskonale. Trudno stwierdzić czemu u Ciebie jest inaczej - może warstwa jest zbyt cienka i filc przebija. Można spryskać całość primerem, powinno pomóc albo nałożyć jeszcze jedną warstwę masy.
Lafey
Cupra Leon VZ ST 4x4 460KM 562Nm Stage2
RudiFM
Formenciarz
Cupra: Leon
Silnik: 2.0 TSI 190
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Post autor: RudiFM »

sapo pisze: 30 kwie 2025, 14:26 Dzięki wielkie za Twoje relacje - też udało mi się ogarnąć drzwi i nadkola z przodu - efekt jest zauważalny i przyjemność z jazdy dużo większa.
Czy jednak ktoś się spotkał z problemem braku przyczepności maty K6s do nadkoli wysmarowanych masa? U mnie z przyczepnością słabo więc chwilowo pominąłem piankę jednak pewnie efekt byłby jeszcze lepszy gdyby wylądowała ona na swoim miejscu. Macie jakieś sprawdzone metody?
Witaj.
Pewnie zrobiłeś ten sam błąd i położyłeś "maśtykę" na czyste suche nadkole.
Musi być zwilżone wodą.
Woda jest potrzebna do reakcji chemicznej i utwardzenia nakładanej masy.
sapo
Forek
skrzynia: automatyczna /EV/
Has thanked: 2 times

Post autor: sapo »

Tak jak pisałeś, nakładałem CTK na czyste, suche nadkola, 2 warstwy na każde z nich. Raczej nic tam nie przebija - starałem się dokładnie nakładać.
Nigdzie nie widziałem zaleceń aby nakładać na zwilzone nadkole. Póki co, złożyłem do kupy i efekt jest chociaż pewnie może być lepiej.
Może za jakiś czas wrócę do tematu.
Dzięki za sugestie!
RudiFM
Formenciarz
Cupra: Leon
Silnik: 2.0 TSI 190
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Post autor: RudiFM »

sapo pisze: 06 maja 2025, 17:44 Tak jak pisałeś, nakładałem CTK na czyste, suche nadkola, 2 warstwy na każde z nich. Raczej nic tam nie przebija - starałem się dokładnie nakładać.
Nigdzie nie widziałem zaleceń aby nakładać na zwilzone nadkole. Póki co, złożyłem do kupy i efekt jest chociaż pewnie może być lepiej.
Może za jakiś czas wrócę do tematu.
Dzięki za sugestie!
Zrobiłem ten sam błąd i nakładałem ciapę na suche i czyste, zastanawiając się co jest nie tak. Czemu mata bitumiczna nie chce się przykleić? Nic się nie trzymało.
Na kolejnym nadkolu ciapa szła na wilgotny filc i od razu inny elekt. Po kilku godzinach idealna powierzchnia pod maty lub piankę wytłumiającą.
Tak czy inaczej wszystkie nadkola zrobione, bagażnik, klapa bagażnika, tylna kanapa i przednie drzwi zrobione. Zostały tylne.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zrób to sam - fotorelacje z wykonanych modyfikacji”