Ubezpieczenie FORMENTORA

Dział poświęcony poradom prawnym, ubezpieczeniom i wszystkim co związanym z pytaniami o wszelkiego rodzaju przepisy
Akino
VIP
Cupra: Formentor
Silnik: 2.0 TSI 190
skrzynia: DSG-7
Has thanked: 49 times
Been thanked: 34 times

Re: Ubezpieczenie FORMENTORA

Post autor: Akino »

marcin90.10 pisze: 06 mar 2025, 20:23 Ile wcześniej trzeba się przypomnieć o oferte ubezpieczenia w przypadku leasingu?
Przeczytaj umowę leasingową. Bywają zapisy, że polisa powinna być wykupiona na dwa tygodnie przed ekspiracją obecnej.
Czasami jeżeli chciałbyś skorzystać z oferty "na rynku" a nie leasingowej ubezpieczyciel musi wypełnić odpowiedni dokument (potwierdzić zakres ubezpieczenia).
Bywa również tak, że nawet jak znajdziesz lepsze ubezpieczenie to może to się Tobie nie opłacać ponieważ w zapisach umowy leasingowej jest opłata manipulacyjna - koszt około 300 netto.
alfiorz
Formenciarz VZ5 BAT
Silnik: 2.0 TSI VZ 310
Has thanked: 45 times
Been thanked: 146 times

Post autor: alfiorz »

marcin90.10 pisze: 06 mar 2025, 20:23 Ile wcześniej trzeba się przypomnieć o oferte ubezpieczenia w przypadku leasingu?
Do mnie salon sam się odezwał jakieś 3 tygodnie przed końcem ubezpieczenia.
marcin90.10
VIP
Has thanked: 10 times
Been thanked: 43 times

Post autor: marcin90.10 »

Potwierdzam. Jest zapis na ustalenie ubezpieczenia na 14 dni przed końcem
Awatar użytkownika
ziachu
Forek
Silnik: FL 1.5 eTSI mHEV 150

Post autor: ziachu »

Wcześniej miałem t-roc'a, a teraz formentor. Zawsze bardziej mi się opłacało inne ubezpieczenie niż w salonie. Fakt, że przy leasingu musiałem płacić 300pln za weryfikacje ubezpieczenia.
Wczoraj ubezpieczone nowe auto na 148kpln za 2360 w mBank (i jeszcze 100pln cashback za dwa miesiące) full pakiet jedynie ograniczony na Polskę (nie potrzebuje na eu). Miałem jedna szkodę z AC w ciągu ostatnich 5 lat.
chucky80
Formenciarz

Post autor: chucky80 »

2190pln w Uniqua/mBank za 1.5 DSG z 2022r. W cenie AC serwis ASO, OC, Assistance EU, NNW. Suma na 129k pln.
Akino
VIP

chucky80 pisze: 15 maja 2025, 14:27 2190pln w Uniqua/mBank za 1.5 DSG z 2022r. W cenie AC serwis ASO, OC, Assistance EU, NNW. Suma na 129k pln.
Niestety cena nie jest miarodajna.
Na składkę w pierwszej kolejności wpływ ma klient czyli jego wiek i miejsce zameldowania wpisane do dowodu rejestracyjnego. Uszczegóławiając w tej chwili jest około nawet 100 parametrów jakie mogą być brane pod uwagę. Oczywiście nie wszystkie mają znaczący wpływ ale tak około 20 na pewno.
Różnice przy tym samym samochodzie mogą sięgać nawet 100%.
chucky80
Formenciarz

Post autor: chucky80 »

Żadne to odkrycie. Informacja o moim ubezp. jest jedynie poglądowa, celem luźnego porównania, jak pozostałe w tym wątku.
Akino
VIP

chucky80 pisze: 15 maja 2025, 15:51 Żadne to odkrycie. Informacja o moim ubezp. jest jedynie poglądowa, celem luźnego porównania, jak pozostałe w tym wątku.
W takim razie nie pozostaje mi nic innego jak zazdrościć poziomu składki
Damianowi
Formenciarz
Silnik: FL 2.0 TSI 204

Post autor: Damianowi »

Dzień dobry :)
Mam kilka pytań o AC, ponieważ do tej pory nigdy go nie miałem :)

1. Otóż za jakieś 3 miesiące będę odbierał Formentora 2.0 TSI 204 KM 4WD kupionego za gotówkę, więc rozumiem że wybór AC mam wedle uznania w tym przypadku?
2. 4-5 lat temu miałem małą stłuczkę, ale samochodem brata i szkoda poszła z jego OC - czy w tym przypadku jak to mój pierwszy samochód zarejestrowany na mnie to ta szkoda się liczy?
3. Taka szybka i na oko wycena w mubi podaje mi np. w link4 dwie opcje: za 2200 z naprawą według wyceny, za 3600 z naprawą w autoryzowanym serwisie i tu nie wiem którą opcję się raczej wybiera? Wycena chyba i tak być powinna na nowych oryginalnych częściach? Tym bardziej w "nowym" samochodzie? (cena jak cena - nie wpisałem żadnej szkody i wybrałem auto o mocy 265 KM, bo 204 KM wersji nie było do wyboru, także taka jako tako orientacyjna)

EDIT:
Dzwoniłem do mubi i jednak po rozmowie wycena to 4200 przy udziale własnym 500 zł - bez udziału własnego bodajże 5100
Akino
VIP

1. Otóż za jakieś 3 miesiące będę odbierał Formentora 2.0 TSI 204 KM 4WD kupionego za gotówkę, więc rozumiem że wybór AC mam wedle uznania w tym przypadku? - TAK. Wybór towarzystwa ubezpieczeniowego jak również zakresu odpowiedzialności jest tylko Twój

2. 4-5 lat temu miałem małą stłuczkę, ale samochodem brata i szkoda poszła z jego OC - czy w tym przypadku jak to mój pierwszy samochód zarejestrowany na mnie to ta szkoda się liczy? - W tej chwili i tak było również 4-5 lat temu w takiej sytuacji o jakiej piszesz szkoda w UFG jest na koncie dwóch osób: właściciela polisy OC, z której zostało wypłacone odszkodowanie jak również na koncie sprawcy czyli kierowcy (w tym przypadku to Ty)

3. Taka szybka i na oko wycena w mubi podaje mi np. w link4 dwie opcje: za 2200 z naprawą według wyceny, za 3600 z naprawą w autoryzowanym serwisie i tu nie wiem którą opcję się raczej wybiera? Wycena chyba i tak być powinna na nowych oryginalnych częściach? Tym bardziej w "nowym" samochodzie? (cena jak cena - nie wpisałem żadnej szkody i wybrałem auto o mocy 265 KM, bo 204 KM wersji nie było do wyboru, także taka jako tako orientacyjna) - ponieważ samochód będziesz miał na gwarancji moim zdaniem jedynym słusznym wyborem jest wariant gdzie naprawa odbędzie się w ASO. Śmiem twierdzić, że wariant wycena nie pozwoli Ci na taka naprawę. Wariant wycena może brać pod uwagę części alternatywne (zamienniki) jak również roboczogodzina będzie dużo niższa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ubezpieczenia, przepisy, porady prawne”