Usterki występujące w Cupra Formentor

Awatar użytkownika
rsmiech
Formenciarz VZ5 BAT
Silnik: 2.0 TSI VZ 420KM custom
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

Re: Usterki waszych aut

Post autor: rsmiech »

I ten przykład idealnie świadczy o intuicyjności nowoczesnych interfejsów dotykowych, ich prędkości działania itp...
Kiedyś zmiana czegokolwiek na fizycznych przyciskach zajmowała góra 3-4 sekundy, dziś ten czas się wydłuża kilkukrotnie i więcej. Dobrze, że asystenci w tym czasie czuwają.
Przykład: chcesz np. załączyć przeciwmgielne, przednie/ tylne. Ile czasu i uwagi to zajmuję w naszych autach aby najpierw zlokalizować właściwy przycisk dotykowy a potem jeszcze w niego trafić? Realne ryzyko wyłączenia oświetlenia w ogóle... w najlepszym wypadku załączysz omyłkowo wichurę na przednią szybę. :-)

Żeby znaleźć opcję SYNC wystarczy z panelu klimatyzacji kliknąć na temperaturę...
Mam nadzieję, że u Ciebie też tak to wygląda:
2022 VZ 420KM, 516Nm, by Gregor10, Eibach ProKit, Intercooler. Średnie spalanie 48000km 11.7l/100km
Awatar użytkownika
Krzysztof
Formenciarz
Been thanked: 1 time

Post autor: Krzysztof »

rsmiech pisze: 27 sie 2023, 11:09 Żeby znaleźć opcję SYNC wystarczy z panelu klimatyzacji kliknąć na temperaturę...
Mam nadzieję, że u Ciebie też tak to wygląda:
Jak Formentora kocham, od 2 lat nie nacisnąłem ani razu w tym miejscu na temperaturę, tylko używam pasków pod ekranem. I faktycznie była tam opcja Sync. Co więcej, uruchomiło to działanie klimatyzacji z tyłu, absurd 😂 Wielkie dzięki za pomoc! 🍺
Awatar użytkownika
Fermentor
Formenciarz
Has thanked: 11 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Fermentor »

Czy u Was też tak piszczą std. klocki/ tarcze???? Nosz kufa... jak wóz drabiniasty. Na początku ok... musi się ułożyć. Aktualnie 2500km przejechane i dalej piszczy... Kiedy przestanie???? Jak wymienię te TRW czy co tam siedzi...? :(
Nie tylko podczas jazdy czy zmiany D na R. Jak do tyłu wsiada pasażer przy zaciągniętym "ręcznym" słychać skrzypienie jakby wsiadał do 20 letniego auta... :P Bez "ręcznego" nie ma takich efektów dźwiękowych.
Inny temat... Wyleczyłem się z aktywnej opcji "Hamowania przy manewrowaniu" czy jakoś tak. Forek przy cofaniu już kilka razy stanął jak wryty bez jakiejkolwiek przeszkody... :/
___
2.0 190KM DSG 4Drive
Awatar użytkownika
rsmiech
Formenciarz VZ5 BAT
Silnik: 2.0 TSI VZ 420KM custom
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

Post autor: rsmiech »

Fermentor pisze: 31 sie 2023, 21:36 Czy u Was też tak piszczą std. klocki/ tarcze???? Nosz kufa... jak wóz drabiniasty. Na początku ok... musi się ułożyć. Aktualnie 2500km przejechane i dalej piszczy... Kiedy przestanie???? Jak wymienię te TRW czy co tam siedzi...? :(
Nie tylko podczas jazdy czy zmiany D na R. Jak do tyłu wsiada pasażer przy zaciągniętym "ręcznym" słychać skrzypienie jakby wsiadał do 20 letniego auta... :P Bez "ręcznego" nie ma takich efektów dźwiękowych.
Inny temat... Wyleczyłem się z aktywnej opcji "Hamowania przy manewrowaniu" czy jakoś tak. Forek przy cofaniu już kilka razy stanął jak wryty bez jakiejkolwiek przeszkody... :/
Nigdy nie usłyszałem piszczenia std klocków. Dodam, że hamulce CUPRA w VZ fabrycznie 310KM nigdy nie miały ze mną łatwo. Czasem po rozgrzaniu delikatnie popiskiwały podczas hamowania w trakcie cofania.
Odnośnie awaryjnego hamowania, to wielokrotnie byłem zatrzymany w miejscu podczas wjazdu do garażu, nawet 4 razy z rzędu, albo w Łebie podczas zawracania na wąskiej drodze obrośniętej "tatarakiem", ale dlaczego wtedy, kiedy już jadąc na wprost zdążyłem się rozpędzić do 20km/h?
Ostatnio zmieniony 01 wrz 2023, 08:47 przez rsmiech, łącznie zmieniany 1 raz.
2022 VZ 420KM, 516Nm, by Gregor10, Eibach ProKit, Intercooler. Średnie spalanie 48000km 11.7l/100km
Paweel
Formenciarz
Been thanked: 1 time

Post autor: Paweel »

Fermentor pisze: 31 sie 2023, 21:36 Czy u Was też tak piszczą std. klocki/ tarcze???? Nosz kufa... jak wóz drabiniasty. Na początku ok... musi się ułożyć. Aktualnie 2500km przejechane i dalej piszczy... Kiedy przestanie???? Jak wymienię te TRW czy co tam siedzi...? :(
Piszczenie klocków to wbrew pozorom nie piszczenie na styku tarczy i klocka.
Wymiana klocków nie zawsze pomaga.
Piszczenie klocków zachodzi pomiędzy klockiem a jarzmem w którym są osadzone. To raczej tu szukałbym problemu.
Da się to rozwiązać (a przynajmniej próbować) przez kupno pasty do klocków hamulcowych.
przykładowa oferta z alledrogo
https://allegro.pl/oferta/ate-pasta-mon ... 3055941461

Smaruje się tym klocek od strony jarzma. To powoduje zmniejszenie wibracji i piszczenia.
koszt znikomy, a spróbować warto. a na pewno taniej niż wymiana klocków.
Black vz 2.0 310KM
alfiorz
Formenciarz VZ5
Silnik: 2.0 TSI VZ 310
Has thanked: 2 times
Been thanked: 29 times

Post autor: alfiorz »

Dużo używasz ACC? twój post przypomniał mi co wrzuciłem na forum półtora miesiąca temu. 30km za TIR-em z ACC spowodowało odbarwienia tylnych tarcz. I ok. 1000km potrzebowały, żeby wrócić do normalnego stanu.
viewtopic.php?p=6977#p6977
cofając z nogą lekko na hamulcu dojeżdżam ~5cm od ściany i asystent nie reaguje. tylko piszczy jak wściekły. Ale jak cofam bez dotykania pedałów potrafi od czujnika bocznego stanąć dęba, chociaż od auta obok jest ~15cm.
Awatar użytkownika
Fermentor
Formenciarz

Dzięki bardzo za Wasze rady :)
ACC przetestowałem jak działa i w zasadzie to tyle... nie używam ;)

Z tym kangurem to widzę, że TTTM :( Normalnie boję się wyjeżdżać tyłem z garażu po górkę... :P :D
Miłego weekendu!
___
2.0 190KM DSG 4Drive
Awatar użytkownika
Fermentor
Formenciarz

Hehe... Forek ma całe dwa m-ce a zaczęły właśnie skrzypieć drzwi kierowcy przy otwieraniu... Nie za szybko...? :?
___
2.0 190KM DSG 4Drive
piotriix
Formenciarz VZ
Has thanked: 59 times
Been thanked: 12 times

Post autor: piotriix »

Co prawda to nie usterka ale brak szyb atermicznych w aucie z południa to chyba żart
Awatar użytkownika
Fermentor
Formenciarz

piotriix pisze: 27 wrz 2023, 08:36 Co prawda to nie usterka ale brak szyb atermicznych w aucie z południa to chyba żart
Nie wiesz czy te na Hiszpanię nie mają takich szyb... ;)
To tak jak przez blisko pół roku przekopywałem Internet w oczekiwaniu na swoje auto. Nie raz natknąłem się na model 190KM z 12 calowym tabletem a w cenniku PL MY23 tylko 10-tki... ;)
Albo za naszą zachodnią granicą w cenniku były hybrydy a w PL... dupa... brak...
Widać, że są rynki lepsze i gorsze... :x
___
2.0 190KM DSG 4Drive
ODPOWIEDZ