Usterki występujące w Cupra Formentor
- rsmiech
- Formenciarz VZ5 BAT
- Silnik: 2.0 TSI VZ 420KM custom
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 25 times
Re: Usterki waszych aut
I ten przykład idealnie świadczy o intuicyjności nowoczesnych interfejsów dotykowych, ich prędkości działania itp...
Kiedyś zmiana czegokolwiek na fizycznych przyciskach zajmowała góra 3-4 sekundy, dziś ten czas się wydłuża kilkukrotnie i więcej. Dobrze, że asystenci w tym czasie czuwają.
Przykład: chcesz np. załączyć przeciwmgielne, przednie/ tylne. Ile czasu i uwagi to zajmuję w naszych autach aby najpierw zlokalizować właściwy przycisk dotykowy a potem jeszcze w niego trafić? Realne ryzyko wyłączenia oświetlenia w ogóle... w najlepszym wypadku załączysz omyłkowo wichurę na przednią szybę.
Żeby znaleźć opcję SYNC wystarczy z panelu klimatyzacji kliknąć na temperaturę...
Mam nadzieję, że u Ciebie też tak to wygląda:
Kiedyś zmiana czegokolwiek na fizycznych przyciskach zajmowała góra 3-4 sekundy, dziś ten czas się wydłuża kilkukrotnie i więcej. Dobrze, że asystenci w tym czasie czuwają.
Przykład: chcesz np. załączyć przeciwmgielne, przednie/ tylne. Ile czasu i uwagi to zajmuję w naszych autach aby najpierw zlokalizować właściwy przycisk dotykowy a potem jeszcze w niego trafić? Realne ryzyko wyłączenia oświetlenia w ogóle... w najlepszym wypadku załączysz omyłkowo wichurę na przednią szybę.
Żeby znaleźć opcję SYNC wystarczy z panelu klimatyzacji kliknąć na temperaturę...
Mam nadzieję, że u Ciebie też tak to wygląda:
2022 VZ 420KM, 516Nm, by Gregor10, Eibach ProKit, Intercooler. Średnie spalanie 48000km 11.7l/100km
Jak Formentora kocham, od 2 lat nie nacisnąłem ani razu w tym miejscu na temperaturę, tylko używam pasków pod ekranem. I faktycznie była tam opcja Sync. Co więcej, uruchomiło to działanie klimatyzacji z tyłu, absurd Wielkie dzięki za pomoc!
- Fermentor
- Formenciarz
- Has thanked: 11 times
- Been thanked: 5 times
Czy u Was też tak piszczą std. klocki/ tarcze???? Nosz kufa... jak wóz drabiniasty. Na początku ok... musi się ułożyć. Aktualnie 2500km przejechane i dalej piszczy... Kiedy przestanie???? Jak wymienię te TRW czy co tam siedzi...?
Nie tylko podczas jazdy czy zmiany D na R. Jak do tyłu wsiada pasażer przy zaciągniętym "ręcznym" słychać skrzypienie jakby wsiadał do 20 letniego auta... Bez "ręcznego" nie ma takich efektów dźwiękowych.
Inny temat... Wyleczyłem się z aktywnej opcji "Hamowania przy manewrowaniu" czy jakoś tak. Forek przy cofaniu już kilka razy stanął jak wryty bez jakiejkolwiek przeszkody... :/
Nie tylko podczas jazdy czy zmiany D na R. Jak do tyłu wsiada pasażer przy zaciągniętym "ręcznym" słychać skrzypienie jakby wsiadał do 20 letniego auta... Bez "ręcznego" nie ma takich efektów dźwiękowych.
Inny temat... Wyleczyłem się z aktywnej opcji "Hamowania przy manewrowaniu" czy jakoś tak. Forek przy cofaniu już kilka razy stanął jak wryty bez jakiejkolwiek przeszkody... :/
___
2.0 190KM DSG 4Drive
2.0 190KM DSG 4Drive
- rsmiech
- Formenciarz VZ5 BAT
- Silnik: 2.0 TSI VZ 420KM custom
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 25 times
Nigdy nie usłyszałem piszczenia std klocków. Dodam, że hamulce CUPRA w VZ fabrycznie 310KM nigdy nie miały ze mną łatwo. Czasem po rozgrzaniu delikatnie popiskiwały podczas hamowania w trakcie cofania.Fermentor pisze: ↑31 sie 2023, 21:36 Czy u Was też tak piszczą std. klocki/ tarcze???? Nosz kufa... jak wóz drabiniasty. Na początku ok... musi się ułożyć. Aktualnie 2500km przejechane i dalej piszczy... Kiedy przestanie???? Jak wymienię te TRW czy co tam siedzi...?
Odnośnie awaryjnego hamowania, to wielokrotnie byłem zatrzymany w miejscu podczas wjazdu do garażu, nawet 4 razy z rzędu, albo w Łebie podczas zawracania na wąskiej drodze obrośniętej "tatarakiem", ale dlaczego wtedy, kiedy już jadąc na wprost zdążyłem się rozpędzić do 20km/h?
Ostatnio zmieniony 01 wrz 2023, 08:47 przez rsmiech, łącznie zmieniany 1 raz.
2022 VZ 420KM, 516Nm, by Gregor10, Eibach ProKit, Intercooler. Średnie spalanie 48000km 11.7l/100km
Piszczenie klocków to wbrew pozorom nie piszczenie na styku tarczy i klocka.Fermentor pisze: ↑31 sie 2023, 21:36 Czy u Was też tak piszczą std. klocki/ tarcze???? Nosz kufa... jak wóz drabiniasty. Na początku ok... musi się ułożyć. Aktualnie 2500km przejechane i dalej piszczy... Kiedy przestanie???? Jak wymienię te TRW czy co tam siedzi...?
Wymiana klocków nie zawsze pomaga.
Piszczenie klocków zachodzi pomiędzy klockiem a jarzmem w którym są osadzone. To raczej tu szukałbym problemu.
Da się to rozwiązać (a przynajmniej próbować) przez kupno pasty do klocków hamulcowych.
przykładowa oferta z alledrogo
https://allegro.pl/oferta/ate-pasta-mon ... 3055941461
Smaruje się tym klocek od strony jarzma. To powoduje zmniejszenie wibracji i piszczenia.
koszt znikomy, a spróbować warto. a na pewno taniej niż wymiana klocków.
Black vz 2.0 310KM
-
- Formenciarz VZ5
- Silnik: 2.0 TSI VZ 310
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 29 times
Dużo używasz ACC? twój post przypomniał mi co wrzuciłem na forum półtora miesiąca temu. 30km za TIR-em z ACC spowodowało odbarwienia tylnych tarcz. I ok. 1000km potrzebowały, żeby wrócić do normalnego stanu.Fermentor pisze: ↑31 sie 2023, 21:36 Czy u Was też tak piszczą std. klocki/ tarcze???? Nosz kufa... jak wóz drabiniasty. Na początku ok... musi się ułożyć. Aktualnie 2500km przejechane i dalej piszczy... Kiedy przestanie???? Jak wymienię te TRW czy co tam siedzi...?
viewtopic.php?p=6977#p6977
cofając z nogą lekko na hamulcu dojeżdżam ~5cm od ściany i asystent nie reaguje. tylko piszczy jak wściekły. Ale jak cofam bez dotykania pedałów potrafi od czujnika bocznego stanąć dęba, chociaż od auta obok jest ~15cm.
- Fermentor
- Formenciarz
Dzięki bardzo za Wasze rady
ACC przetestowałem jak działa i w zasadzie to tyle... nie używam
Z tym kangurem to widzę, że TTTM Normalnie boję się wyjeżdżać tyłem z garażu po górkę...
Miłego weekendu!
ACC przetestowałem jak działa i w zasadzie to tyle... nie używam
Z tym kangurem to widzę, że TTTM Normalnie boję się wyjeżdżać tyłem z garażu po górkę...
Miłego weekendu!
___
2.0 190KM DSG 4Drive
2.0 190KM DSG 4Drive
- Fermentor
- Formenciarz
Hehe... Forek ma całe dwa m-ce a zaczęły właśnie skrzypieć drzwi kierowcy przy otwieraniu... Nie za szybko...?
___
2.0 190KM DSG 4Drive
2.0 190KM DSG 4Drive
-
- Formenciarz VZ
- Has thanked: 59 times
- Been thanked: 12 times
Co prawda to nie usterka ale brak szyb atermicznych w aucie z południa to chyba żart
- Fermentor
- Formenciarz
Nie wiesz czy te na Hiszpanię nie mają takich szyb...
To tak jak przez blisko pół roku przekopywałem Internet w oczekiwaniu na swoje auto. Nie raz natknąłem się na model 190KM z 12 calowym tabletem a w cenniku PL MY23 tylko 10-tki...
Albo za naszą zachodnią granicą w cenniku były hybrydy a w PL... dupa... brak...
Widać, że są rynki lepsze i gorsze...
___
2.0 190KM DSG 4Drive
2.0 190KM DSG 4Drive