Drukarka 3D - pytanie o możliwości

Dyskusje na dowolne tematy, nie związane z Cuprą Formentor
Awatar użytkownika
Charls
Junior Admin
Cupra: Formentor
Silnik: 1.5 TSI 175
skrzynia: DSG-7
Has thanked: 576 times
Been thanked: 498 times

Drukarka 3D - pytanie o możliwości

Post autor: Charls »

Jako że jestem absolutnym laikiem w tym temacie chciałbym zapytać, czy drukarką 3D da się wydrukować elementy o różnej twardości czy też różnej elastyczności coś a'la twarda guma? W domowym urządzeniu jakim jest stepper climber Zipro są podstopnice z takim podwyższonym rantem u przodu aby stopa się nie zsuwała aczkolwiek rant ten jest za niski i zastanawiam się czy da się coś takiego wydrukować z 2x wyższym rantem, czy będzie to trwałe i jaki byłby orientacyjny koszt wykonania dwóch takich egzemplarzy? Czy jest na forum ktoś kto zajmuje się takimi rzeczami?

Obrazek
Trolinka
VIP
Silnik: 2.0 TSI 190
Has thanked: 54 times
Been thanked: 76 times

Re: Drukarka 3D - pytanie o możliwości

Post autor: Trolinka »

Tak da się, tak są różne stopnie twardości:
https://help.prusa3d.com/pl/article/fle ... yczne_2057
Aczkolwiek TPU się drukuje ciężkawo, powoli itd. trochę walki ale da się :>

PS. Druknąć spoko, największy problem to zwymiarować obiekt i zrobić go w jakimś CAD, Fusion360, FreeCAD i inne. Ja tam czasem coś podłubię ale hobbistycznie proste rzeczy, mi to zajmie tydzień :P A fachowiec od CAD zrobi w 10 minut :>
Paweel
Formenciarz
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times

Post autor: Paweel »

Zawodowo zajmuję się projektowaniem CAD.
Jeśli miałbym detal to jak najbardziej narysuję i zrobię model 3d tak aby mozna go było wydrukować.

A że mam działalność to jakby komuś było trzeba coś więcej to też poradzę.
Black vz 2.0 310KM
Trolinka
VIP

To już prawie jesteśmy w domu :>
Aczkolwiek projektowanie CAD a projektowanie CAD dla druku trochę się różni. Trzeba trochę rzeczy uwzględnić.
lol19pl
Formenciarz
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times

Post autor: lol19pl »

Charls pisze: 01 gru 2024, 15:38 zastanawiam się czy da się coś takiego wydrukować z 2x wyższym rantem, czy będzie to trwałe i jaki byłby orientacyjny koszt wykonania dwóch takich egzemplarzy?
Nie ma opcji, to jest olewana, wulkanizowana guma. Musiało by to wyglądać trochę inaczej niż na zdjęciu.
Z twardego tpu 95a musiałbyś mieć ten rant ze 4x grubszy, żeby się nie odrywały warstwy, miękkie tpu się będzie zbyt mocno wyginać.
Co do kosztów, to koszt druku czegoś takiego podejrzewam, że 20-30zl za sztukę, bo wygląda to na dość duży element.
Leon Sportstourer 1.5 eTSI DSG
Trolinka
VIP

Eee tam nie ma opcji. Buty się nawet drukuje i sporo wytrzymują.
Nikt nie mówił ze z miekkiego tpu to ma być. To jest dość sztywne takie nakładki.
lol19pl
Formenciarz
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times

Post autor: lol19pl »

Trolinka pisze: 08 sty 2025, 01:22 Eee tam nie ma opcji. Buty się nawet drukuje i sporo wytrzymują.
Nikt nie mówił ze z miekkiego tpu to ma być. To jest dość sztywne takie nakładki.
Tak jak napisałem, nie będzie to wyglądać nawet blisko tego. Żeby w ogóle wytrzymać depnięcie butem, to taki rant by musiał mieć z 1cm grubości jak nie lepiej.

A tak teraz sobie myślę, czemu by nie kupić grubej gumy (coś jak guma pod plug) przykleić klejem i przykręcić wkrętami? Będzie wyżej i większa szansa, że wytrzyma.
Leon Sportstourer 1.5 eTSI DSG
Trolinka
VIP

Ale te renty to nie przejmują siły, to bardziej wcelować butem tylko. To się naciska a nie pcha.
Oczywiście nie zmienia to faktu że drukowania wielkiego kawała gumy to słaby pomysł :> Z gumy to się fajnie drukuje różne nóżki, czy obudowy telefonów a nawet jakieś uszczelniacze obudów czy inne kółka do modeli np.
ODPOWIEDZ