marcin90.10 pisze: 07 sty 2025, 19:22
Lafey pisze: 06 sty 2025, 21:06
marcin90.10 pisze: 06 sty 2025, 21:04
Prawdopodobieństwo jest bardzo duże

muszę znaleźć miejsce do ściany i pobawić się nimi
A ja Ci radzę zdaj się na swoją intuicję bo porady tutaj zaczynają iść w złym kierunku.
Mam laser krzyżowy, dalmierz a nawet niwelator, ale boję się że nie złapię środka soczewki idealnie.
pittt pisze: 07 sty 2025, 17:55
Byłem na skp u znajomego. Pomiar i oczywiście za nisko. Prawy, krótkie na granicy normy od dołu, długie nie łapały się wcale... Lewy krótkie ok, długie na granicy od dołu oczywiście, dodatkowo sporo w prawo

. Pokręcił, zrobił jak ma być i jutro rano teścik, zobaczymy
Dziwne, bo u mnie w okolicy żadne SKP nie ustawia Matrixów...
Jest dopuszczalne 3cm odchylenia na boki. Boków nie ruszaj. Jeśli już chcesz to zrób sobie regulacje góra-dół i ona Ci pewnie wystarczy. Zapisz sobie o ile obrotów klucza zmieniłeś i zawsze możesz wrócić do starego ustawienia albo po prostu pojechać na SKP.
Matrixy ustawia się w minimum dwojaki sposób. Czym innym jest ustawienie ich w osiach (manualna regulacja śrubami) a co innego ich kalibracja komputerem związana z wygaszaniem poszczególnych stref. Tego drugiego zapewne nikt poza ASO nie zrobi.
Ja zgłaszałem u siebie w ASO raz matrixy a raz mijania, było to zaraz po zakupie. Jak powiedziałem o matrixach to odrazu 'wiedzieli o co chodzi'. Po wyjeździe z ASO reakcja matrixów była dużo szybsza, wyregulowali też wysokość mijania. Za drugim razem jeszcze poprawiali mijania. I za każdym razem mijania były ustawione inaczej (pewnie zależy czy ustawiał mechanik czy stażysta

)
Ostatnio zmieniony 07 sty 2025, 19:28 przez
Rybak, łącznie zmieniany 1 raz.