Reflektory LED Matrix

marcin90.10
Formenciarz VZ
Cupra: Formentor
Silnik: 2.0 TSI 190
skrzynia: DSG-7
Has thanked: 5 times
Been thanked: 26 times

Re: Reflektory LED Matrix

Post autor: marcin90.10 »

Lafey pisze: 06 sty 2025, 21:06
marcin90.10 pisze: 06 sty 2025, 21:04
Charls pisze: 06 sty 2025, 20:44

I tak Ci nie ustawią porządnie, będą świecić za nisko, zobaczysz wspomnisz moje słowa :)
Prawdopodobieństwo jest bardzo duże ;) muszę znaleźć miejsce do ściany i pobawić się nimi
A ja Ci radzę zdaj się na swoją intuicję bo porady tutaj zaczynają iść w złym kierunku.
Mam laser krzyżowy, dalmierz a nawet niwelator, ale boję się że nie złapię środka soczewki idealnie.
pittt pisze: 07 sty 2025, 17:55 Byłem na skp u znajomego. Pomiar i oczywiście za nisko. Prawy, krótkie na granicy normy od dołu, długie nie łapały się wcale... Lewy krótkie ok, długie na granicy od dołu oczywiście, dodatkowo sporo w prawo :D . Pokręcił, zrobił jak ma być i jutro rano teścik, zobaczymy :mrgreen:
Dziwne, bo u mnie w okolicy żadne SKP nie ustawia Matrixów...
Awatar użytkownika
Lafey
VIP
Been thanked: 109 times

Post autor: Lafey »

pittt pisze: 07 sty 2025, 18:49 Btw, ciekawe jak potraktowało by mnie ASO, gdybym poprosił o ustawienie świateł... Pewnie byłoby marudzenie i kombinowanie że przecież jest git :D
Zlecałem ustawienie świateł w ASO w poprzednim aucie. Zrobili bez marudzenia w ramach gwarancji.
Lafey
Cupra Leon VZ ST 4x4 460KM 562Nm Stage2
Rybak
Formenciarz
Has thanked: 1 time
Been thanked: 16 times

Post autor: Rybak »

marcin90.10 pisze: 07 sty 2025, 19:22
Lafey pisze: 06 sty 2025, 21:06
marcin90.10 pisze: 06 sty 2025, 21:04

Prawdopodobieństwo jest bardzo duże ;) muszę znaleźć miejsce do ściany i pobawić się nimi
A ja Ci radzę zdaj się na swoją intuicję bo porady tutaj zaczynają iść w złym kierunku.
Mam laser krzyżowy, dalmierz a nawet niwelator, ale boję się że nie złapię środka soczewki idealnie.
pittt pisze: 07 sty 2025, 17:55 Byłem na skp u znajomego. Pomiar i oczywiście za nisko. Prawy, krótkie na granicy normy od dołu, długie nie łapały się wcale... Lewy krótkie ok, długie na granicy od dołu oczywiście, dodatkowo sporo w prawo :D . Pokręcił, zrobił jak ma być i jutro rano teścik, zobaczymy :mrgreen:
Dziwne, bo u mnie w okolicy żadne SKP nie ustawia Matrixów...
Jest dopuszczalne 3cm odchylenia na boki. Boków nie ruszaj. Jeśli już chcesz to zrób sobie regulacje góra-dół i ona Ci pewnie wystarczy. Zapisz sobie o ile obrotów klucza zmieniłeś i zawsze możesz wrócić do starego ustawienia albo po prostu pojechać na SKP.
Matrixy ustawia się w minimum dwojaki sposób. Czym innym jest ustawienie ich w osiach (manualna regulacja śrubami) a co innego ich kalibracja komputerem związana z wygaszaniem poszczególnych stref. Tego drugiego zapewne nikt poza ASO nie zrobi.

Ja zgłaszałem u siebie w ASO raz matrixy a raz mijania, było to zaraz po zakupie. Jak powiedziałem o matrixach to odrazu 'wiedzieli o co chodzi'. Po wyjeździe z ASO reakcja matrixów była dużo szybsza, wyregulowali też wysokość mijania. Za drugim razem jeszcze poprawiali mijania. I za każdym razem mijania były ustawione inaczej (pewnie zależy czy ustawiał mechanik czy stażysta :P )
Ostatnio zmieniony 07 sty 2025, 19:28 przez Rybak, łącznie zmieniany 1 raz.
marcin90.10
Formenciarz VZ

Lafey pisze: 07 sty 2025, 19:23
pittt pisze: 07 sty 2025, 18:49 Btw, ciekawe jak potraktowało by mnie ASO, gdybym poprosił o ustawienie świateł... Pewnie byłoby marudzenie i kombinowanie że przecież jest git :D
Zlecałem ustawienie świateł w ASO w poprzednim aucie. Zrobili bez marudzenia w ramach gwarancji.
Mam w poniedziałek na wymianę oleju i dam Im szanse, może akurat zważywszy że urządzenie mają po nowej kalibracji do FL
Awatar użytkownika
Charls
Moder
Silnik: 1.5 TSI 175
Has thanked: 454 times
Been thanked: 374 times

Post autor: Charls »

Rybak pisze: 07 sty 2025, 19:25 Matrixy ustawia się w minimum dwojaki sposób. Czym innym jest ustawienie ich w osiach (manualna regulacja śrubami) a co innego ich kalibracja komputerem związana z wygaszaniem poszczególnych stref. Tego drugiego zapewne nikt poza ASO nie zrobi.
Marcin na SKP śrubami podniosą Ci mijania a efektem tego będzie że i drogowe będą wyżej, to nie jest kalibracja którą jak napisał @Rybak wykona albo ASO albo inny warsztat wykonujący takie kalibracje bo takie też są
marcin90.10 pisze: 07 sty 2025, 19:27 Mam w poniedziałek na wymianę oleju i dam Im szanse, może akurat zważywszy że urządzenie mają po nowej kalibracji do FL
Pytanie czy potrzebujesz kalibracji czy zwykłego wyregulowania bo to nie jest tożsame
Rybak
Formenciarz
Has thanked: 1 time
Been thanked: 16 times

Post autor: Rybak »

Charls pisze: 07 sty 2025, 19:39
Rybak pisze: 07 sty 2025, 19:25 Matrixy ustawia się w minimum dwojaki sposób. Czym innym jest ustawienie ich w osiach (manualna regulacja śrubami) a co innego ich kalibracja komputerem związana z wygaszaniem poszczególnych stref. Tego drugiego zapewne nikt poza ASO nie zrobi.
Marcin na SKP śrubami podniosą Ci mijania a efektem tego będzie że i drogowe będą wyżej, to nie jest kalibracja którą jak napisał @Rybak wykona albo ASO albo inny warsztat wykonujący takie kalibracje bo takie też są

Lub też podniosą mu same długie jeśli ma matrixy i diagnosta sie da przekonać do kręcenia śrubami, których nie zna :P
Awatar użytkownika
Charls
Moder
Silnik: 1.5 TSI 175
Has thanked: 454 times
Been thanked: 374 times

Post autor: Charls »

Z tymi długimi może być ciężko chyba że się trafi na diagnostę, który zna temat
pittt
Formenciarz
Been thanked: 4 times

Post autor: pittt »

Po regulacji jest dużo lepiej z zasięgiem ale mam wrażenie że mogłoby być jeszcze lepiej :D
marcin90.10
Formenciarz VZ

Byłem dzisiaj na SKP na ustawienie świateł mijania. Okazało się że oba świeciły za nisko i w dodatku do środka. Po regulacji od razu widać różnicę.
Czy przy ustawianiu mijania automatycznie drogowe też się ustawia? Rozumiem że matrixy to już programowo w ASO?
pittt
Formenciarz
Been thanked: 4 times

Post autor: pittt »

marcin90.10 pisze: 08 sty 2025, 17:59 Byłem dzisiaj na SKP na ustawienie świateł mijania. Okazało się że oba świeciły za nisko i w dodatku do środka. Po regulacji od razu widać różnicę.
Czy przy ustawianiu mijania automatycznie drogowe też się ustawia? Rozumiem że matrixy to już programowo w ASO?
Czytałeś cały ten wątek? Długie też ci podniosło ale może być mało. Na skp nie sprawdzili długich??
ODPOWIEDZ