Reflektory LED Matrix

marcin90.10
Formenciarz VZ
Cupra: Formentor
Silnik: 2.0 TSI 190
skrzynia: DSG-7
Has thanked: 5 times
Been thanked: 26 times

Re: Reflektory LED Matrix

Post autor: marcin90.10 »

pittt pisze: 08 sty 2025, 18:14
marcin90.10 pisze: 08 sty 2025, 17:59 Byłem dzisiaj na SKP na ustawienie świateł mijania. Okazało się że oba świeciły za nisko i w dodatku do środka. Po regulacji od razu widać różnicę.
Czy przy ustawianiu mijania automatycznie drogowe też się ustawia? Rozumiem że matrixy to już programowo w ASO?
Czytałeś cały ten wątek? Długie też ci podniosło ale może być mało. Na skp nie sprawdzili długich??
Jestem na bieżąco :) jedni mówią że przy ustawianiu mijania drogowe tez idą do góry...
Ogólnie jak powiedziałem że to Matrixy to powiedzieli że nie nie ale jak powiedziałem że chciałem zwykłe sprawdzić to w końcu sprawdzili.
Więc drogowe i matrixy do ASO? Jak ustawić długie i Matrix?
Rybak
Formenciarz
Has thanked: 1 time
Been thanked: 16 times

Post autor: Rybak »

Marcin chyba nie czytałeś tego wątku ze zrozumieniem :) Podstawowe pytanie - masz matrixy czy zwykłe długie? Jaki masz kolor wnętrza reflektora w sekcji świateł drogowych?
A nawet czy to taki problem wziąć imbusa, włączyć długie, przekręcić imbusem na górnej regulacji pół obrotu w lewo i zobaczyć czy sie wysokość długich zmieniła? Potem pół obrotu w prawo żeby wrócić do poprzedniej pozycji...
pittt pisze: 08 sty 2025, 17:51 Po regulacji jest dużo lepiej z zasięgiem ale mam wrażenie że mogłoby być jeszcze lepiej :D
A to zawsze tak sie wydaje, ale wbrew pozorom zbyt duży zasięg wcale nie służy lepszej widoczności. Pytanie jak kolega Ci ustawił, bo może jeszcze zostawił margines.
pittt
Formenciarz
Been thanked: 4 times

Post autor: pittt »

No niby ustawił w środku skali na przyrządzie. Pojeżdżę i popatrzę, może faktycznie będzie git :D
marcin90.10
Formenciarz VZ

Rybak pisze: 08 sty 2025, 19:53 Marcin chyba nie czytałeś tego wątku ze zrozumieniem :) Podstawowe pytanie - masz matrixy czy zwykłe długie? Jaki masz kolor wnętrza reflektora w sekcji świateł drogowych?
A nawet czy to taki problem wziąć imbusa, włączyć długie, przekręcić imbusem na górnej regulacji pół obrotu w lewo i zobaczyć czy sie wysokość długich zmieniła? Potem pół obrotu w prawo żeby wrócić do poprzedniej pozycji...
pittt pisze: 08 sty 2025, 17:51 Po regulacji jest dużo lepiej z zasięgiem ale mam wrażenie że mogłoby być jeszcze lepiej :D
A to zawsze tak sie wydaje, ale wbrew pozorom zbyt duży zasięg wcale nie służy lepszej widoczności. Pytanie jak kolega Ci ustawił, bo może jeszcze zostawił margines.
Bez urazy ale wiem na czym to polega ;)
Po prostu ostatnim czasem u mnie cały czas leje i nie za bardzo mam gdzie się pobawić. Jedynie zaznaczyłem sobie w garażu stara pozycje i dzisiaj widzę że linia jest wyżej.
Mam Matrixy i dzisiaj po regulacji na prawdę widać różnicę.
Specjalnie zaznaczam na ścianie i nagrywam filmiki w tym samym miejscu żeby mieć porownanie bo jak w poniedziałek mi będą ustawiać w aso to się okaże kto jak ustawił ale teraz na prawdę jestem zadowolony
Rybak
Formenciarz

Każde drogowe regulują się podczas regulacji mijania, są ze sobą 'połączone'. Matrixy drogowe dodatkowo można regulować oddzielnie śrubą (jestem posiadaczem matrixów i to robiłem), niezależnie od mijania (i to polecam również zrobić). Wg kolegi Charlsa, który posiada zwykłe LEDy, tam nie da sie za pomocą śruby regulować długich niezależnie od mijania.
marcin90.10
Formenciarz VZ

Rybak pisze: 08 sty 2025, 20:31 Każde drogowe regulują się podczas regulacji mijania, są ze sobą 'połączone'. Matrixy drogowe dodatkowo można regulować oddzielnie śrubą (jestem posiadaczem matrixów i to robiłem), niezależnie od mijania (i to polecam również zrobić). Wg kolegi Charlsa, który posiada zwykłe LEDy, tam nie da sie za pomocą śruby regulować długich niezależnie od mijania.
Ok czyli zwykle mijania i drogowe są ze sobą połączone ale matrixy reguluje się dodatkowo według Twojej instrukcji z posta? Ta sruba też regulujemy tylko gora/dół?
Rybak
Formenciarz

Matrixy drogowe są również połączone z mijania....
Kręcenie regulacją mijania = regulacja mijana i drogowych (KAŻDYCH nie ważne czy Matrix czy zwykły LED). Matrixy długie można DODATKOWO wyregulować NIEZALEŻNIE od mijania. Jeśli masz reflektory Matrix to:
-kręcenie regulacja mijania = regulacja mijania i długich matrix
-kręcenie regulacją długich = regulacja tylko długich matrix
JohnyFrezer_91
Forek
Silnik: 2.0 TDI 150

Post autor: JohnyFrezer_91 »

Czy możecie powiedzieć/podzielić się zdjęciem gdzie owa śrubka do regulacji matrix się znajduje ? Byłem 3 razem w ASO i żaden nie pomógł
Rybak
Formenciarz

Możemy Ci powiedzieć żeby się cofnął pare stron wcześniej i wszystko pięknie zaznaczone na zdjęciu :)
xxqsxqs
Formenciarz
Silnik: FL VZ 2.0 TSI 333

Post autor: xxqsxqs »

Rybak pisze: 17 sty 2025, 22:23 Możemy Ci powiedzieć żeby się cofnął pare stron wcześniej i wszystko pięknie zaznaczone na zdjęciu :)
najlepsza pomoc na świecie. dzięki stary.
też szukałem przeszedłem cały watek i nie mogę obczaić gdzie jest ta magiczna śrubka.
mam lewo prawo góra i dół, ale na serio nie mogę odszukać w którym miejscu moge obniżyć i regulować długie bez ruszania mijania.
ODPOWIEDZ