Reflektory LED Matrix
-
- Forek
- Cupra: dopiero szukam
- Silnik: FL 1.5 eTSI mHEV 150
- skrzynia: DSG-7
- Has thanked: 1 time
Reflektory LED Matrix
cześć!
Jestem tu nowy, bardzo blisko zamówienia Cupry Leon ST 1.5 mHEV 150 KM FL.
Pytanie jednak brzmi - co jest nie tak ze światłami matrix w nowej Cuprze? Mieliśmy wczoraj z żoną długą jazdę próbną i te światła zachowują się jakby miał ADHD. Cały czas skaczą, "tańczą" przy kontakcie z jakimkolwiek odblaskiem i robi się z tego choinka. W Skodzie czy to Superb czy Octavii działa to znacznie spokojniej.
Może i idzie się przyzwyczaić, natomiast żona jest bardzo niezawodolona, a dodatkowo na odcinku 200 km ok. 10 kierowców nam mrugało jakbyśmy im świecili długimi, więc coś jest tutaj nie tak z tym jak to działa...
Jakie są Wasze wrażenia?
Jestem tu nowy, bardzo blisko zamówienia Cupry Leon ST 1.5 mHEV 150 KM FL.
Pytanie jednak brzmi - co jest nie tak ze światłami matrix w nowej Cuprze? Mieliśmy wczoraj z żoną długą jazdę próbną i te światła zachowują się jakby miał ADHD. Cały czas skaczą, "tańczą" przy kontakcie z jakimkolwiek odblaskiem i robi się z tego choinka. W Skodzie czy to Superb czy Octavii działa to znacznie spokojniej.
Może i idzie się przyzwyczaić, natomiast żona jest bardzo niezawodolona, a dodatkowo na odcinku 200 km ok. 10 kierowców nam mrugało jakbyśmy im świecili długimi, więc coś jest tutaj nie tak z tym jak to działa...
Jakie są Wasze wrażenia?
Re: Reflektory LED Matrix
W przedlifcie działają wyśmienicie. Zarówno zasięg jak i czas reakcji moim zdaniem są wystarczające.
Lafey
Cupra Leon VZ ST 4x4 460KM 562Nm Stage2
- Endrju
- VIP
- Cupra: Formentor
- Has thanked: 56 times
- Been thanked: 88 times
W po lifcie również. Poliftowe świeca o 10% mocniej i podobno dalej dlatego przy nowych znakach wycina znak żeby nie oślepiał kierowcy. Z opisu kolegi wygląda że działają tak jak u mnie w nowej skodziie Kodiak i nowym Tiguanie działają identycznie. Ja mam auto 1.5 miesiąca i jeżdżę dużo nocą, jeszcze nikt mi nie mrugnął . Jedyna sytuacja nie komfortowa to była jak wjeżdzalismy obydwoje pod górkę a mijałem się z ciężarówką i on widział moje światła szybciej.
W przedlifcie też wycina znaki. Inna rzecz, że mogłoby to robić ciut wcześniej. W każdym razie przeskok w porównaniu do zwykłych ledów ogromny bo właśnie przez znaki drogowe jazda na długich była często niemożliwa.
Lafey
- Endrju
- VIP
- Has thanked: 56 times
- Been thanked: 88 times
To u mnie robi to idealnie , mnie nie oślepia , nie czuje jakiegoś dyskomfortu. Miałem auto ma bi-xenonie dwa następne na ledach ale matrixy to najlepsze światła jakie miałem w aucie.
Na tym właśnie powinna polegać zmiana w nowym modelu, że podzespoły jak i całe auto działają lepiej niż w poprzedniku.
Lafey
-
- Forek
- Cupra: dopiero szukam
Bardzo dziękuję za odpowiedzi! (w ogóle super forum - aktywne, pomocne)
Cóż, my też uważamy, że matrixy są super i bardzo dobrze nam to działało w testowanych Skodach, ale tutaj właśnie jest to co jest, a szczególnie to oślepianie innych kierowców nas martwi, ale może to też kwestia ustawień świateł, plus to model testowany po jakiejś stłuczce i też się zastanawiałem, czy to nie problem.
PS W jednym salonie mi przedstawiciel powiedział, że matrixy w Cuprze mają 21 tys diod, w VW 18 tys, a w Skodach tylko 12 tys. Słyszał ktoś coś o tym? Idzie to w ogóle gdziekolwiek sprawdzić?
Cóż, my też uważamy, że matrixy są super i bardzo dobrze nam to działało w testowanych Skodach, ale tutaj właśnie jest to co jest, a szczególnie to oślepianie innych kierowców nas martwi, ale może to też kwestia ustawień świateł, plus to model testowany po jakiejś stłuczce i też się zastanawiałem, czy to nie problem.
PS W jednym salonie mi przedstawiciel powiedział, że matrixy w Cuprze mają 21 tys diod, w VW 18 tys, a w Skodach tylko 12 tys. Słyszał ktoś coś o tym? Idzie to w ogóle gdziekolwiek sprawdzić?
-
- Formenciarz
- Been thanked: 16 times
Matrixy w Cuprze mają mniej stref niż w VW. I te strefy liczy się w dziesiątkach a nie dziesiątkach tysięcy
W przypadku matrixów ważne są strefy i Superb ma ich więcej niż Formentor, stąd wygaszanie wygląda łagodniej.
Na grupie na fb jest instrukcja jak regulować wysokość samych matrixów. O dziwo jest to możliwe, a myślałem, że nie. Jak sobie wyregulowałem same matrixy to jest bajka. Wycinanie znaków działa szybciej lub wolniej w zależności od... ustawienia wysokości. Jak regulowałem matrixy to opuściłem je o 1/4 obrotu względem tego co pierwotnie podniosłem. Zasięg był wspaniały, ale znaki strasznie odbijało i co chwile przygaszanie i zjaśnianie. Nie bylo komfortowo.
Na matrixach jeżdżę od 2 lat i inne auta mignęły mi 2 razy. Za każdy razem były to stare auta, z żółtymi żarówkami, które długie miały słabsze niż mijania w nowych autach
Migali mi, bo byli zdziwieni ilością i jasnością światła, nie było tam raczej żadnego oślepiania. Jeden z tych kierowców to był kilkaset metrów przede mna na drodze ekspresowej i jeszcze on był na łuku więc pod kątem 45stopni do mnie. Nie było możliwości żebym go realnie oślepiał na 2 pasmowej ekspresówce oddzielonej pasem zieleni i barierkami.

Na grupie na fb jest instrukcja jak regulować wysokość samych matrixów. O dziwo jest to możliwe, a myślałem, że nie. Jak sobie wyregulowałem same matrixy to jest bajka. Wycinanie znaków działa szybciej lub wolniej w zależności od... ustawienia wysokości. Jak regulowałem matrixy to opuściłem je o 1/4 obrotu względem tego co pierwotnie podniosłem. Zasięg był wspaniały, ale znaki strasznie odbijało i co chwile przygaszanie i zjaśnianie. Nie bylo komfortowo.
Na matrixach jeżdżę od 2 lat i inne auta mignęły mi 2 razy. Za każdy razem były to stare auta, z żółtymi żarówkami, które długie miały słabsze niż mijania w nowych autach

-
- Formenciarz VZ
- Silnik: 2.0 TSI 190
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 26 times
Czy mógłbyś opisać procedurę ustawiania matrixów?Rybak pisze: 23 gru 2024, 02:17 Matrixy w Cuprze mają mniej stref niż w VW. I te strefy liczy się w dziesiątkach a nie dziesiątkach tysięcyW przypadku matrixów ważne są strefy i Superb ma ich więcej niż Formentor, stąd wygaszanie wygląda łagodniej.
Na matrixach jeżdżę od 2 lat i inne auta mignęły mi 2 razy. Za każdy razem były to stare auta, z żółtymi żarówkami, które długie miały słabsze niż mijania w nowych autachMigali mi, bo byli zdziwieni ilością i jasnością światła, nie było tam raczej żadnego oślepiania. Jeden z tych kierowców to był kilkaset metrów przede mna na drodze ekspresowej i jeszcze on był na łuku więc pod kątem 45stopni do mnie. Nie było możliwości żebym go realnie oślepiał na 2 pasmowej ekspresówce oddzielonej pasem zieleni i barierkami.