Reflektory LED Matrix

Krzychow
Forek
Cupra: dopiero szukam
Silnik: FL 1.5 eTSI mHEV 150
skrzynia: DSG-7
Has thanked: 1 time

Reflektory LED Matrix

Post autor: Krzychow »

cześć!

Jestem tu nowy, bardzo blisko zamówienia Cupry Leon ST 1.5 mHEV 150 KM FL.

Pytanie jednak brzmi - co jest nie tak ze światłami matrix w nowej Cuprze? Mieliśmy wczoraj z żoną długą jazdę próbną i te światła zachowują się jakby miał ADHD. Cały czas skaczą, "tańczą" przy kontakcie z jakimkolwiek odblaskiem i robi się z tego choinka. W Skodzie czy to Superb czy Octavii działa to znacznie spokojniej.

Może i idzie się przyzwyczaić, natomiast żona jest bardzo niezawodolona, a dodatkowo na odcinku 200 km ok. 10 kierowców nam mrugało jakbyśmy im świecili długimi, więc coś jest tutaj nie tak z tym jak to działa...

Jakie są Wasze wrażenia?
Awatar użytkownika
Lafey
VIP
Been thanked: 109 times

Re: Reflektory LED Matrix

Post autor: Lafey »

W przedlifcie działają wyśmienicie. Zarówno zasięg jak i czas reakcji moim zdaniem są wystarczające.
Lafey
Cupra Leon VZ ST 4x4 460KM 562Nm Stage2
Paleus
Formenciarz
Been thanked: 1 time

Post autor: Paleus »

Potwierdzam, w przedlifcie działają idealnie i warte są dopłaty.
Awatar użytkownika
Endrju
VIP
Cupra: Formentor
Has thanked: 56 times
Been thanked: 88 times

Post autor: Endrju »

W po lifcie również. Poliftowe świeca o 10% mocniej i podobno dalej dlatego przy nowych znakach wycina znak żeby nie oślepiał kierowcy. Z opisu kolegi wygląda że działają tak jak u mnie w nowej skodziie Kodiak i nowym Tiguanie działają identycznie. Ja mam auto 1.5 miesiąca i jeżdżę dużo nocą, jeszcze nikt mi nie mrugnął . Jedyna sytuacja nie komfortowa to była jak wjeżdzalismy obydwoje pod górkę a mijałem się z ciężarówką i on widział moje światła szybciej.
Awatar użytkownika
Lafey
VIP

W przedlifcie też wycina znaki. Inna rzecz, że mogłoby to robić ciut wcześniej. W każdym razie przeskok w porównaniu do zwykłych ledów ogromny bo właśnie przez znaki drogowe jazda na długich była często niemożliwa.
Lafey
Awatar użytkownika
Endrju
VIP
Has thanked: 56 times
Been thanked: 88 times

Post autor: Endrju »

To u mnie robi to idealnie , mnie nie oślepia , nie czuje jakiegoś dyskomfortu. Miałem auto ma bi-xenonie dwa następne na ledach ale matrixy to najlepsze światła jakie miałem w aucie.
Awatar użytkownika
Lafey
VIP

Na tym właśnie powinna polegać zmiana w nowym modelu, że podzespoły jak i całe auto działają lepiej niż w poprzedniku.
Lafey
Krzychow
Forek
Cupra: dopiero szukam

Post autor: Krzychow »

Bardzo dziękuję za odpowiedzi! (w ogóle super forum - aktywne, pomocne)

Cóż, my też uważamy, że matrixy są super i bardzo dobrze nam to działało w testowanych Skodach, ale tutaj właśnie jest to co jest, a szczególnie to oślepianie innych kierowców nas martwi, ale może to też kwestia ustawień świateł, plus to model testowany po jakiejś stłuczce i też się zastanawiałem, czy to nie problem.

PS W jednym salonie mi przedstawiciel powiedział, że matrixy w Cuprze mają 21 tys diod, w VW 18 tys, a w Skodach tylko 12 tys. Słyszał ktoś coś o tym? Idzie to w ogóle gdziekolwiek sprawdzić?
Rybak
Formenciarz
Been thanked: 16 times

Post autor: Rybak »

Matrixy w Cuprze mają mniej stref niż w VW. I te strefy liczy się w dziesiątkach a nie dziesiątkach tysięcy :D W przypadku matrixów ważne są strefy i Superb ma ich więcej niż Formentor, stąd wygaszanie wygląda łagodniej.
Na grupie na fb jest instrukcja jak regulować wysokość samych matrixów. O dziwo jest to możliwe, a myślałem, że nie. Jak sobie wyregulowałem same matrixy to jest bajka. Wycinanie znaków działa szybciej lub wolniej w zależności od... ustawienia wysokości. Jak regulowałem matrixy to opuściłem je o 1/4 obrotu względem tego co pierwotnie podniosłem. Zasięg był wspaniały, ale znaki strasznie odbijało i co chwile przygaszanie i zjaśnianie. Nie bylo komfortowo.
Na matrixach jeżdżę od 2 lat i inne auta mignęły mi 2 razy. Za każdy razem były to stare auta, z żółtymi żarówkami, które długie miały słabsze niż mijania w nowych autach :D Migali mi, bo byli zdziwieni ilością i jasnością światła, nie było tam raczej żadnego oślepiania. Jeden z tych kierowców to był kilkaset metrów przede mna na drodze ekspresowej i jeszcze on był na łuku więc pod kątem 45stopni do mnie. Nie było możliwości żebym go realnie oślepiał na 2 pasmowej ekspresówce oddzielonej pasem zieleni i barierkami.
marcin90.10
Formenciarz VZ
Silnik: 2.0 TSI 190
Has thanked: 5 times
Been thanked: 26 times

Post autor: marcin90.10 »

Rybak pisze: 23 gru 2024, 02:17 Matrixy w Cuprze mają mniej stref niż w VW. I te strefy liczy się w dziesiątkach a nie dziesiątkach tysięcy :D W przypadku matrixów ważne są strefy i Superb ma ich więcej niż Formentor, stąd wygaszanie wygląda łagodniej.
Na grupie na fb jest instrukcja jak regulować wysokość samych matrixów. O dziwo jest to możliwe, a myślałem, że nie. Jak sobie wyregulowałem same matrixy to jest bajka. Wycinanie znaków działa szybciej lub wolniej w zależności od... ustawienia wysokości. Jak regulowałem matrixy to opuściłem je o 1/4 obrotu względem tego co pierwotnie podniosłem. Zasięg był wspaniały, ale znaki strasznie odbijało i co chwile przygaszanie i zjaśnianie. Nie bylo komfortowo.
Na matrixach jeżdżę od 2 lat i inne auta mignęły mi 2 razy. Za każdy razem były to stare auta, z żółtymi żarówkami, które długie miały słabsze niż mijania w nowych autach :D Migali mi, bo byli zdziwieni ilością i jasnością światła, nie było tam raczej żadnego oślepiania. Jeden z tych kierowców to był kilkaset metrów przede mna na drodze ekspresowej i jeszcze on był na łuku więc pod kątem 45stopni do mnie. Nie było możliwości żebym go realnie oślepiał na 2 pasmowej ekspresówce oddzielonej pasem zieleni i barierkami.
Czy mógłbyś opisać procedurę ustawiania matrixów?
ODPOWIEDZ