Kolor Taiga Grey dla Leona

Tomik93
Forek
Cupra: Leon Sportstourer
Silnik: FL 1.5 eTSI mHEV 150
skrzynia: DSG-7

Kolor Taiga Grey dla Leona

Post autor: Tomik93 »

Dzień dobry,

Mam pytanie do użytkowników Leona poliftowego: czy ktoś z Was ma to auto w kolorze Taiga Grey i mógłby coś więcej powiedzieć na temat tego koloru? Jestem na "ostatniej prostej" przed zakupem Leona ST właśnie w takim kolorze jednak cały czas biję się z myślami czy to dobra decyzja. Ogólnie auto mi się bardzo podoba jednak żaden z kolorów dostępnych dla tego auta (oczywiście poza matowymi :D) nie wywołuje u mnie efektu "wow" i przekonuje mnie w 100% do siebie. Taiga Grey jest na pewno unikatowy na swój sposób. Praktycznie wszyscy recenzenci, którzy oceniali Leona w tej wersji kolorystycznej chwalili go właśnie za ten kolor. Pytanie tylko jak sprawuje się w codziennym użytkowaniu?

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi choć zdaję sobie sprawę, że użytkowników auta w takim kolorze może być niezbyt wielu :)
Lichos
Forek
Cupra: Leon Sportstourer
Silnik: 1.5 TSI 150
skrzynia: DSG-7

Re: Kolor Taiga Grey dla Leona

Post autor: Lichos »

Mam leona sportstourera w tym kolorze i dla mnie jest bajka. W dzień wpada trochę w kolor zielony, ale dla mnie wygląda to bardzo dobrze.
Musisz się jedynie liczyć z tym, że jednak utrzymać czystość jest ciężko. Dwa dni temu go myłem i już nie widać, że był myty. Akurat teraz mamy taki brudny okres. Samochód mam od miesiąca, więc nie wiem jak to wygląda w okresie letnim, ale podejrzewam, że podobnie.
Awatar użytkownika
Leonssen
Forek
Cupra: Leon
skrzynia: manualna
Been thanked: 1 time

Post autor: Leonssen »

Każdy kolor ma swoje wady i zalety.
Zgodzę się, że Taiga Grey robi świetne wrażenie. Więc polecam dodatkowo powłokę ceramiczną i wówczas auto mniej się brudzi.
IMO jasny lakier (biały, czy taiga) robi super robotę w Leonie.
Liener
Formenciarz
Has thanked: 5 times
Been thanked: 3 times

Post autor: Liener »

Ceramika nie spowoduje, że auto będzie się mniej brudziło. Powłoka podbija kolor i lekko brudny z odległości może wyglądać na czysty. Znaczącą różnica jest dopiero w myciu auta - dużo łatwiej myje i osusza mi się formentora z ceramiką niż drugie auto bez żadnej powłoki.
ODPOWIEDZ